13 Nisan 2007 Cuma

26. Film Festivali'nin ardından....

Sevgili dostlar,

Festivalde genelde türk filmlerine ağırlık verdim çünkü vizyona girdiği zaman izleyemediğim filmler olmuştu.

"Beynelminel","Polis","Eve Dönüş" bunlardan bazıları.Bu filmleri izledikten sonra gerçekten Türk Sinemasındaki gelişmeyi görüpte gururlanmamak mümkün değil.

Bazı konuları artık daha bir cesaretle beyaz perdeye yansıtabiliyoruz ve gişe kaygısı olmadan yönetmenler kendi istedikleri şekilde filmlerini çekebiliyorlar.
Bu yargıya varmamın sebebi izlediğim filmlerin sonunda filmlerin yönetmenlerinin izleyicilerin sorularını içtenlikle yanıtlamış olmaları ile sinema anlayışlarından açıkça bahsetmeleri.

Bu arada bu filmlerden en fazla "Beynelmilel"i begendiğimi söyleyebilirim aslında derin bir konuyu biraz yüzysel olarak anlatmış olsalarda hem eglenceli hem de sonunda bizi hüzünlendiren içi dolu bir film.

Yerli yarışmadaki birkaç film dışında çoğunu izlemiş biri olarak benim birincim Beynelminel dir.

Yabancı film olarak gittiğim filmlere gelince "Asla Elveda Deme" eglenceli bir Hint filmiydi fakat sonu uzadıkça (film 3 saatti) Türk filmi formatına kaydı ve bitti.

Bir diğer film "Eddie" ise bir acıklı otobiyogrofik filmdi.

İzlediğim son yabancı film "What a Wonderful World" Fas'ta geçen ilginç bir filmdi. Filmin konusu için başta birbirinden farklı olarak ayrı ayrı tanıdığımız kişilerin aşk hayatının kesişmesi.Kesiştiğinde ise acıklı bir son ise bizi bekliyor.

Bir festival daha sona ermek üzere bu tür organizasyonlar Beyoğlu'nu daha hoş bir hale mi getiriyor yoksa ben ilk defa bu sene bu kadar festivali içinde yaşadığım için mi bana öyle geliyor bilmiyorum.

Ama emin olduğum birşey var ki bir bu sene 26. sı düzenlenen Film Festivali'ni her geçen yıl İstanbul halkı daha fazla sahipleniyor ve yabancı izleyicilerin özellikle yerli filmlerimize ilgisini görünce festivalimizin uluslararası bir boyuta geçmeye başladığını görüyorum.

Unutmayalım ki Ulu Önder Atatürk'ün dediği gibi "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir"

Bundan sonra Tiyatro,Müzik festivallerinde buluşmak dileğiyle...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

gercekten de türk filmleri son zamanlarda müthiş bir atağa kalktı. bir yıl içinde inanılmaz sayıda film yapılıyor. inşallah film sektöründe yurtdışında çok iyi isim yapabiliriz.
gamze

Adsız dedi ki...

aylincim, Kıbrıs ile ilgili görüşlerini paylaşırsın artık bloğunda..bekliyoruz. gamze